شهر باستانی حریره
6 بهمن 1395

شهر باستانی حریره

شهر حریره کیش را می توان به عنوان یکی از مهمترین آثار گردشگری این جزیره معرفی نمود. کیش از چند سال گذشته به عنوان یکی از مهمترین مراکز گردشگری شناخته شده است و به دلیل برخورداری از جاذبه های گردشگری و وسایل تفریحی به یکی از مهمترین مقاصد گردشگری تبدیل شده است. امروزه بسیاری از خانواده های ایرانی برای اینکه تعطیلات خوبی داشته باشند، مقصد سفر تعطیلات خود را در پاییز و زمستان و گاها بهار و تابستان کیش می گذارند.

در این مقاله به شما شهر حریره را که در جزیره کیش واقع شده است و به عنوان یکی از معدود جاذبه های گردشگری و تاریخی این جزیره به شمار می رود ، معرفی خواهیم کرد. شما می توانید با خرید تور کیش و ورود به این جزیره از این شهر تاریخی بازدید نمایید. شهر حریره کیش امروزه برای بسیاری از کسانی که برای سفر و تفریح به جزیره کیش می روند به یکی از مهمترین مراکز گردشگری این جزیره تبدیل شده است و به دلیل اهمیتی که از لحاظ باستانی دارد بسیار مورد توجه بوده است.

اگر به سفر های داخلی علاقمندید ، تور مشهد میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد . مشهد شهری زیارتی ، سیاحتی است که سفر به آن شهر قطعا جذابیت های زیادی را به همراه خواهد داشت.

 

معرفی شهر باستانی حریره

شهر باستانی حریره در جزیره کیش یکی از مهمترین آثار باستانی قدیمی ایرانی است که حداقل از زمان ساسانیان پای برجا بوده است و متعلق به دوران پیش از اسلام یا اوایل اسلام می باشد. این شهر باستانی که مانند بندرگاه طراحی شده است دارای عظمت بسیار زیادی می باشد. در صورتی که می خواهید از شهر حریره کیش بازدید نمایید کافی است به سمت ساحل شمالی این جزیره بروید.

در ساحل شمالی شهر حریره شما می توانید بازمانده های این شهر باستانی را مشاهده نمایید که با استفاده از ساروج و مصالح قدیمی ساخته شده اند و تا امروز نیز پای بر جا بوده اند. در کل می توان گفت که شهر حریره کیش به عنوان یکی از قدیمی ترین تمدن های ایرانی به شمار می رود. برای مثال قدیمی ترین حمام ایران در این شهر قرار دارد که در ادامه به معرفی آن می پردازیم. از مهمترین ویژگی های این شهر می توان به وجود خانه های اشرافی و دید برون گرایی آن اشاره نمود. شهر حریره یکپارچه نیست و به نوعی تنها شهر برونگرای ایران باستان به شمار می رود. این شهر دارای مراکز گردشگری مختلفی است که در ادامه بیشتر معرفی می کنیم.

 

بخش های شهر حریره در جزیره کیش

شهر حریره از لحاظ بخش بندی به چند بخش عمده تقسیم می شود که در ادامه بیشتر معرفی می کنیم. از مهمترین این بخش ها می توان به خانه اعیانی اشاره نمود که در بهترین قسمت شهر حریره کیش قرار گرفته است و در واقع بزرگترین و بهترین خانه در این مجموعه باستانی به شمار می رود. از مهمترین ویژگی های این خانه می توان به استفاده از طرح های ساده و جذاب برای دیوارها اشاره نمود و همچنین سقف و کف این عمارت بسیار زیبا تزئین شده است که نشان دهنده اعیانی بودن آن می باشد.

از دیگر قسمت های شهر حریره کیش می توان به بخش صنعت و کشاورزی اشاره نمود که بیشتر کارگاه ها و زمین های کشاورزی در این قسمت قرار گرفته اند و دارای وسعت بسیار زیادی می باشد. کوچه ها و محورهای مواصلاتی نیز از دیگر قسمت های این شهر به شمار می رود. شهر حریره در جزیره کیش امروزه مورد توجه باستان شناسان نیز قرار گرفته است. این شهر از لحاظ تاریخی دارای اهمیت بسیار زیادی می باشد. همچنین قدیمی ترین حمام ایرانی کشف شده تاکنون در این شهر قرار گرفته است.

 

وسایل کشف شده از حریره

بسیاری از وسایلی که از شهر باستانی حریره توسط باستان شناسان کشف شده است شامل مسکوکات و همچنین وسایل زندگی سفالی می باشد که نشان دهنده ایرانی بودن این مکان می باشد. به احتمال زیاد این شهر در زمان ایلخانیان نیز رونق داشته و آن طور که پیداست این شهر از اواخر دوره ساسانیان تا دوره ایلخانیان مورد استفاده مردم بوده است که این به معنای 500 سال رونق شهر حریره کیش می باشد.

در صورتی که به این منطقه سفر داشته باشید متوجه خواهید شد که تمامی آثار و تزئینات مورد استفاده در آن به نوعی بومی ایرانی می باشد و از دیرباز این جزیره متعلق به ایرانیان بوده است. شهر حریره کیش وسایل بسیار زیادی دارد که مربوط به صنعت و داد و ستد بوده و همچنین سکه هایی که برای خرید و فروش اجناس مورد استفاده قرار می گرفته است را می توانید در این شهر ببینید. به طور کلی می توان گفت که این شهر با توجه به قدمتی که دارد و همچنین اینکه این جزیره کاملا سالم مانده است،بهترین گزینه برای کاوش های باستانی به شمار می رود و یکی از بهترین پیشنهادها برای کسانی است که علاقمند به اماکن تاریخی می باشند.

 

خانه اعیانی شهر حریره

این خانه ها به سبک خانه های سنتی شهرهای یزد، اصفهان و کاشان ساخته شده است.خانه های اعیانی شهر حریره نماد خانه های سنتی حاشیه خلیج فارس است. با خرید یک تور کیش، می توانید این آثار باستانی ایرانی را تماشا کنید. کاشی های ستاره ای شکل در این خانه ها، نشان می دهد که این خانه ها را به سبک خانه های دوره ایلخانی یعنی تخت سلیمان و سلطانیه ساخته شده است. از این کاشی های وارداتی به جزیره کیش، می توان فهمید که این خانه متعلق به افراد قروتمند جزیره کیش بوده است.

 

حمام شهر حریره        

در شهر حریره حمامی کاوش شده است که صحن های بسیاری دارد. مساحت آن به طور تقریبی 500 متر مربع می باشد. بخش های سربینه، گرمخانه و تون حمام در بخش جنوبی حمام قرار دارد و به کمک راهرویی سرپوشیده از حمام اصلی جدا شده است. دو خزینه کوچک و بزرگ در جنوب گرم خانه قرار دارد و آخرین بخش ساختمان را تشکیل می دهد.

 

بخش کارگاهی و صنعتی شهر حریره

شهر باستانی حریره کیش در بعضی از خانه ها اتاق هایی یافت می شود که کف آن به شکل فلس های ماهی، شیار دار است. در ابتدا تصور می شد که این خانه ها برای نگهداری ماهی و پرورش صدف بوده است.
اما پس از تحقیق از نمونه های کاوش شده در خانه های بومی سکنه کیش،کاوشگران فهمیدند که از این خانه ها برای نگه داری خرما و گردآوری شیره خرما و جمع آوری آن در خمره های مربوط استفاده می شده است.

اسم این شهر باستانی را شاید شنیده باشید که به عنوان یکی از مجموعه های جذاب باستان شناسی این روزها در معرض دید بازدید کنندگان قرار گرفته است.  این شهر که در دل غار و کوه های مختلف ساخته شده است به عنوان یکی از زیباترین اثار باستان شناسی دنیا شناخته می شود و البته چند سال بیشتر از پیدا کردن آن نمی گذرد.
سکه های تاریخی، ظروف مسی، سنگ قبر و یک عراده توپ از جمله اشیایی است که از این شهر کشف شده است. عملیات های باستان شناسی همچنان نیز در این شهر جریان دارد

 

جغرافیا شهر حریره

شهر حریره مربوط به سدهٔ ۵ تا ۱۰ ه. ق. است و در شمال جزیره کیش واقع شده . این اثر در تاریخ ۱ شهریور ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۸۸۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. شهر باستانی حریره واقع در بخش کیش از توابع شهرستان بندر لنگه و از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است.
در شمال جزیره کیش در کنار مجموعه ورزشی المپیک آثاری و ویرانه‌هایی دیده می‌شود که یادگاری از شهر باستانی، حریره‌ است . زمان رونق یا دوران طلایی شهر حریره کیش از قرن چهارم تا اوایل قرن دهم هجری قمری بوده‌است .  وسعت این شهر باستانی  ۱۲۰ هکتار است . محوطه باستانی حریره، براساس نتایج کاوشهای باستان‌شناسی انجام شده تا امروز، از مجموعه ساحلی و خانه اعیانی، حمام، مسجد و قنات‌های قدیمی تشکیل یافته‌است.

 

نامگذاری شهر حریره

جالب است بدانید که این شهر به نام بانویی که اسمش “حریره” و ملکه ی این شهر بوده نامگذاری شده است . قایقهای شهر حریره در امتداد ساختمانهای بندرگاه و دفاتر آن ، قابل دیدن است. طبق نظر سازمان میراث فرهنگی ، شهر حریره هشتصد سال قدمت دارد.
گستره پستی و بلندی‌ها و خرابه‌های شهر قدیمی حریره حدود ۱۲۰ هکتار وسعت دارد و روزگاری شهری بزرگ و آباد در منطقه بوده است.دوران طلایی شهر حریره کیش از سال ۳۶۷ تا ۹۱۲ هجری قمری بوده‌است.
آن چه امروز از این شهر بر جای مانده حجمی از معماری شهری است. اما کمتر و به ندرت تاق‌ها و پوشش‌ها و سقف‌های سالمی بر جای مانده است جز در پاره‌ای موارد که پوشش‌های تاقی شکل سنگی از گزند تخریب در امان مانده‌اند.

 

بندر شهر تاریخی حریره

بندر شهر تاریخی حریره، یک شهر یک پارچه و متمرکز با معماری برون‌گرا بوده و از معماری دفاعی و درون‌گرای دیگر شهرهای تاریخی ایران در آن نشانی نیست.
انتخاب این بخش از جزیره برای ایجاد شهر حریره طبیعی‌ترین و معقول‌ترین انتخاب بوده چرا که ساحل صخره‌ای مرتفع آن از سطح دریا تقریبا ده متر بلندتر است .

وجود سه خلیج و دماغه که نقش بندرگاه طبیعی را دارد و همچنین دریای نسبتاً آرام‌تری از دیگر کرانه‌ها و سواحل جزیره خود عامل شکل‌گیری شهر در ساحل شمالی شده است. تاکنون عملیات اکتشافی باستان‌شناسی بقایای شهر تاریخی حریره در  سه مجموعه مجزا انجام شده است. 
خانه اعیانی: خانه اعیانی یادآور خانه‌های چندخانوار قدیمی در داخل فلات ایران و در شهرهایی چون یزد، اصفهان و کاشان است و یکی از نمونه‌های قدیمی مسکن جمعی در حاشیه خلیج فارس محسوب می‌شود.

علاوه بر وسعت خانه و همچنین فضاهای مختلف و متنوع آن، کاشی‌های ستاره‌ای شکلی که در این خانه به دست آمده است، همانند کاشی‌هایی است که زینت بخش بناهای مهم ایلخانی ایران همچون تخت سلیمان و سلطانیه است.پیدایی این مقدار کاشی که یقیناً عنصر وارداتی به جزیره است نشان می‌دهد که این عمارت به یکی از ثروتمندان کیش تعلق داشته است.

 

بخش کارگاهی و صنعتی

بخش کارگاهی و صنعتی: این مجموعه درست در کنار دریا ساخته شده و دارای معماری و فضاهای ناشناخته‌ای است. مجموعه کانال‌های افقی و زیرزمینی و چاه‌های متعدد در گوشه و کنار، مجموعه‌ی بسیار جالب و نادری را تشکیل می‌دهد که هنوز عملکرد آن‌ها روشن نیست. 
اما به نظر می‌رسد که ارتباط مستقیم، با فعالیت‌های صیادی (صید ماهی، مروارید و مرجان) داشته و برای دسترسی آسان‌تر به دریا احداث گردیده است. شاید هم بتوان فرض کرد که این راهروها و کانال‌ها راه‌های مخفی بوده است که در مواقع هجوم و حمله اهالی شهری می‌توانسته‌اند به طور اضطراری از آن ها استفاده کنند.

مجموعه حمام: این مجموعه شامل حمامی است با صحن‌های متعدد و حصار آن به مساحت تقریبی ۵۰۰ مترمربع. سربینه و گرمخانه و تون حمام در جنوب بخش ذکر شده قرار گرفته و توسط راهرو سرپوشیده‌ای از آن جدا شده است. دو خزینه کوچک و بزرگ در جنوب گرمخانه آخرین بخش ساختمان را تشکیل داده‌اند.

 

قدیمی‌ترین حمام‌

باستان شناسان معتقدند این حمام که شاید در نوع خود از قدیمی‌ترین حمام‌های ایرانی باشد که طی کاوش‌های باستان‌شناسی کشف و شناخته شده است.دو دوره متمایز و مجزا از هم دارد (دوره ایلخانی – دوره تیموری) با توجه به ظرفیت محدود حمام و با در نظر گرفتن دیوار بیرونی سراسری که تا مجموعه عمارت اعیانی که در جنوب شرقی حمام و به فراز تپه‌ای بلند قرار گرفته امتداد یافته است. به نظر می‌رسد که این بنا حمامی خصوصی بوده و به صاحب مجموعه اعیانی تعلق داشته است.

سفر به این مکان میتواند بسیار جذاب و هیجان انگیز باشد . در صورتی که علاقمند به سفر های هوایی هستید میتوانید با خرید آنلاین بلیط پرواز خارجی از دغدغه های سفر خود کم کنید . هم چنین برای اقامت راحت تر رزرو آنلاین هتل نیز میتواند پیشنهاد خوبی باشد.

نظرات کاربران